Stvorite grad po mjeri modernog građana uz EU projekte 

Pametni grad. Poželjan izraz ako se želite pohvaliti svojim kolegama gradonačelnicima o tome da je upravo vaš grad poželjno mjesto za život. Naime, izraz je ekvivalent urbanom području koje koristi različite vrste elektroničkih senzora za prikupljanje podataka radi osiguranja informacija potrebnih za upravljanjem imovinom i resursima.

 

O čemu se točno radi? Za prikupljanje podataka od građana, prometnih i transportnih sustava, elektrana, vodoopskrbnih mreža, škola, knjižnica (…) potrebni su tako zvani pametni programi. Upravo to spajanje informacijskih i komunikacijskih programa i tehnologija te raznih fizičkih uređaja, optimizira učinkovitost građanskih usluga. Ako baš hoćete, bez pametnog grada nema zadovoljnih građana. Niti sretnog gradonačelnika.

 

Od kakvog su značenja pametna IT rješenja?

Sada se vjerojatno pitate zašto sve jedinice lokalne samouprave toliko žele imati svoj pametni grad. Zato, što je uz adekvatna ulaganja u infrastrukturu, integraciju gradskih usluga i pametnu mrežu, povrat investicije samo pitanje vremena. Jer do sada su baš svi projekti pametnih gradova zabilježili smanjenje potrošnje električne energije i resursa čak do 50% nakon samo 5 godina!

 

Nažalost za sada ne postoje natječaji koji će izravno financirati izradu i provedbu strategije pametnoga grada, ali postoji lukava alternativa. Financiranje pametnih rješenja je moguće ugraditi u gotovo svaki gradski projekt koji se prijavljuje na EU fondove.

 

Primjeri projekata putem kojih možete postati pametni grad

Uz malo kreativnosti i strateško promišljanje, moguće je iskoristiti EU fondove za provedbu svoje strategije pametnoga grada.

 

Primjeri takvih natječaja su:

  • valorizacija kulturne baštine,
  • izgradnje reciklažnih dvorišta,
  • energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora
  • izrada akcijskih planova za prilagodbu na klimatske promjene na lokalnoj razini,
  • ulaganje u prometnu infrastrukturu (…)

 

Ništa bez jasne vizije i strateškoga plana

Ipak, iz dosadašnjih praksi jasno je da nijedno pojedinačno rješenje ili projekt neće imati željeni učinak ako se ne sagleda šira strategija. To znači da grad i njegovo vodstvo moraju imati zajedničku viziju razvoja s konkretnim strateškim ciljevima i mjerama, koje se naravno temelje na detaljnoj analizi postojećih gradskih usluga i servisa za građane.

 

Dakako da izrada takve strategije zahtjeva financijske i ljudske resurse, no to je temelj bez koje digitalizacija neće moći pasti na plodno tlo. Trebate li pomoć pri izradi strateških planova ili se želite besplatno informirati o mogućnostima za dobivanje sredstava potrebnih za digitalizaciju grada, kontaktirajte nas putem obrasca ili nam se javite za sastanak.

0 odgovor(a)

Napišite komentar

Želite li se uključiti u raspravu?
Slobodno napišite što mislite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *