Što su strateški dokumenti i zašto su potrebni svakoj općini?

Znamo, u Hrvatskoj stvari na više razina baš i nisu posložene. Često krećemo u razne poslove kao muhe bez glava, a kad rezultati ne zadovolje naša očekivanja, tražimo krivca…

Uzmimo za primjer građenje autocesta diljem Hrvatske koje, ruku na srce zaista jesu pridonijele povećanju turističkih angažmana, ali su nas isto tako dovele u veliki minus koji ćemo vjerojatno otplaćivati generacijama. S druge strane, Hrvatska je dobro povezana željeznicama, no njih trenutno jedva da i možemo koristiti jer se planski u iste nije ulagalo. Šteta, mogli smo za puno manje zapravo dobiti puno više.

Zašto sam započela priču o strateškim dokumentima na ovaj način? Samo s jednim razlogom – željela sam istaknuti kako u Hrvatskoj nedostaje suradnje na svim razinama.

Strateški dokumenti traže širi kontekst i suradnju

Odgovor na spomenuti “problem” krije se u strateškim dokumentima. Naime, u njima se nalazi strateško planiranje – popisane potrebe neke jedinice lokalne samouprave (JLS), resursi potrebni za ostvarenje planova te mogućnosti i vrijeme realizacije.

Dakle, strateški dokumenti važni su za doživljaj šire perspektive i suradnju kroz nekoliko razina javne vlasti: središnje tijelo državne uprave, regionalnu/županijsku razinu te kroz jedinice lokalne samouprave (općine i gradove). Tako, hoće li Dubrovačko-neretvanska županija, na primjer, dobiti dodatni broj hotelskih smještaja ovisi o tome jesu li ovu potrebu prepoznale javne vlasti na svim razinama – načelnik, turistička zajednica spomenute županije, župan, razvojna agencija ove regije, Ministarstvo turizma RH itd.

Prema tome, ako Dubrovačko-neretvanskoj županiji nedostaje spomenutih hotelskih smještaja, možda nema smisla ulagati u strojeve za navodnjavanje jabuka koje će slabo roditi jer sorte ne odgovaraju spomenutom podneblju. Potrebno je ulagati tamo gdje za to ima potrebe.

Strateški dokumenti su most između naših potreba i EU fondova 

Poznato je, otkad je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije, na raspolaganju su nam različiti fondovi koje možemo koristiti za realizaciju potreba na spomenutim razinama, od općina i gradova sve do države.

Ti isti EU fondovi često su u javnosti prezentirani na dva načina – kao fantom kojeg je nemoguće uhvatiti te kao javna blagajna dostupna svima. I jedno i drugo je samo djelomično točno. Naime, da bismo koristili subvencije iz EU fondova potrebno je u našim strateškim dokumentima obrazložiti naše stvarne potrebe, ali ih isto tako uskladiti s ciljevima Europske unije. Europa nije glupa te neće ulagati u izgradnju najvećeg skijališta u Europi ako su potencijali naše države drugačiji, a to su morski turizam i izvoženje visokih tehnologija  koje vrlo dobro konotiraju s obzirom na broj stanovnika i samu razvijenost države.

Zaključak je jednostavan. Želite li aplicirati na natječaje EU fondova kao općina, potreban vam je strateški dokument u kojem su navedene potrebe vaše općine. Bez tog dokumenta ste u najmanju ruku neozbiljni kandidat i fondovi vas neće uzeti u obzir prilikom razdiobe sredstava kojima raspolažu.

Naravno, strateški dokument ne nastaje preko noći te je potrebno intenzivno raditi na njegovu razvoju s raznim dionicima. Kako, do kada i zašto su strateški dokumenti od velike važnosti, rado ću vam detaljnije objasniti na sastanku.

I, jeste li za jednu neobvezujuću kavu?

0 odgovor(a)

Napišite komentar

Želite li se uključiti u raspravu?
Slobodno napišite što mislite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *