Što su programi Unije i gdje možemo pratiti natječaje?

Od 2013. godine naveliko se bruji o Europskim fondovima koji objeručke dočekuju nas Hrvate i nude pozamašna bespovratna sredstva. Naravno, nije baš toliko jednostavno, nije Europa toliko naivna. Potpore naravno postoje i sredstava je moguće dobiti, ali treba igrati po određenim pravilima i imati dobre argumente zašto bi se neka potpora dala baš vama.

Zato ćemo vas u nastavku upoznati s time što su točno EU fondovi i koja sui m nadređena tijela.

Pa, krenimo redom.

Članstvom u EU, Hrvatska punopravno sudjeluje u svim postojećim Programima

Europska unija je kao krovna institucija osmislila niz programa kojima promiče suradnju između država članica u različitim područjima, a koja su povezana zajedničkim politikama EU. To znači da sve zemlje članice EU plaćaju “članarinu” ovisno o svojim prihodima, dok se ista dijeli zemljama članicama ovisno o potrebama.

Sa završetkom financijskog razdoblja 2007 – 2013. većina je dotadašnjih Programa Unije završila s provedbom te su usvojeni novi zakonski okviri za naredno razdoblje, ono od 2014. do 2020. koje je u tijeku. Kako je RH izašla iz svog pretpristupnog razdoblja i postala punopravnom članicom EU, isti se tiču i Hrvatske.

Neki od poznatijih programa ovog financijskog razdoblja su:

  • Obzor 2020.
  • Kreativna Europa
  • Europa za građane
  • LIFE
  • COSME i dr…

Ovdje je važno spomenuti kako svaki program ima posebnu pravnu osnovu i različita provedbena pravila. Ta su pak pravila određena posebnim zakonodavnim okvirom za svaki od programa.

Većina tih Programa provodi se prema centraliziranom modelu provedbe, u kojem su za financijsko upravljanje i provedbu odgovorna tijela Europske komisije, dok su samo u nekim slučajevima to specijalizirane Izvršne agencije Europske komisije.

U takvim slučajevima spomenute Agencije odgovorne su za pripremu i objavu natječaja, financiranje, evaluaciju i predselekcijske postupke prijavljenih projekata, kao i pripremu i potpisivanje ugovora, praćenje projekata, komunikaciju s prijavljenim korisnicima i kontrole na licu mjesta. Jedna od njih je Agencija za mobilnosti i EU programe (AMPEU) koja je na domaćem terenu odgovorna za program Erasmus+.

Do financijskih sredstava dolazi se prijavama na natječaje

Svaki program Unije ima svoje propisane programske dokumente (tzv. Operativne programe) kojima su propisana područja financiranja. Upravo se na tim dokumentima temelje postupci za dodjeljivanje sredstava iz EU fondova.  Politika financiranja je jednostavna – ono što nije označeno u dokumentu, ne može se financirati.

Odlučite li se ispred općine, županije, grada ili države za svoje investicije aplicirati na neka od bespovratnih sredstva iz fondova EU, morate se javiti na raspisani javni poziv za dostavu projektnih prijedloga. Javne pozive raspisuju nadležne institucije, na osnovi programskih dokumenata (Operativni programi) u kojima su definirana područja i prioriteti financiranja.

Kako se sa svakom idejom ne može aplicirati na svaki natječaj, važno je za svaki poziv iščitati priloženu dokumentaciju gdje se nalaze sve potrebne informacije i uvjeti za prijavu na natječaj. Ta je dokumentacija obuhvaćena nazivom “Upute za prijavitelje”.

Natječaje u najavi i objavljene natječaje možete pratiti na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr, gdje zahvaljujući naprednoj tražilici iste možete pretraživati s obzirom na status, fond, područje i prijavitelje.

Niste li sigurni odgovara li vaša projektna ideja raspisanom natječaju ili se pitate koji fondovi podržavaju vašu branšu, javite se za neobvezujuće savjetovanje.

Zgrabite svoju priliku na vrijeme – kontaktirajte nas već danas!

0 odgovor(a)

Napišite komentar

Želite li se uključiti u raspravu?
Slobodno napišite što mislite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *