S ESIF kreditom do novog hotela ili dogradnje

Vjerojatno ste već čuli ili čitali o tome kako su se Europski strukturni i investicijski fondovi udružili s bankama pa je moguće tražiti kredite financirane iz oba izvora u omjeru 50:50. Posebno nas veseli da ovakvo financiranje vrijedi i za male te srednje poduzetnike koji se bave djelatnosti pružanja smještaja. Pozivamo vas da članak pročitate do kraja i saznate više o uvjetima financiranja te prihvatljivim troškovima.

 

Tko su prihvatljivi korisnici kreditiranja?

Naravno, svaki natječaj ima svoja pravila i nisu svi natječaji za svakog, a ovaj je prilagođen malim i srednjim poduzetnicima koji posluju na teritoriju RH najmanje dvije godine. Dakako ne smiju biti u dugovima, već njihovo poslovanje treba biti ekonomski održivo, no to je uvjet koji vrijedi zapravo za svaki natječaj EU fondova.

S druge strane, ako ste već koristili natječajna sredstva nekih od fondova te je od vas zatražen povrat istih, niste u mogućnosti sudjelovati i u ovom natječaju. Baš kao i u slučaju ako ste primili potporu za aktivnosti povezane s izvozom u treće zemlje ili države članice EU ili potporu uvjetovanu upotrebom domaćih proizvoda umjesto uvoznih. O svemu možete saznati više na web stranici HBOR-a.

 

Koja ulaganja su prihvatljiva za financiranje?

Prihvatljiva su isključivo ulaganja (investicije) koja nisu započela prije donošenja odluke o kreditu i čija će provedba rezultirati povećanjem broja zaposlenih (najmanje jedan novozaposleni), što mora biti adekvatno obrazloženo i dokumentirano u investicijskoj studiji/dokumentaciji. Također, sva su ulaganja vezana lokacijski, što znači da trebaju biti provedena na teritoriju Republike Hrvatske.

 

Prihvatljiva ulaganja, neovisno o području djelatnosti su:

  • dugotrajna materijalna ulaganja, poput ulaganja u izgradnju novog hotela, dogradnje krila hotela ili dizanja novih katova,
  • ulaganja u dugotrajnu nematerijalnu imovinu, ako se ista upotrebljava u poslovnoj jedinici, vodi kao imovina koja se amortizira, kupuje po tržišnim cijenama od treće osobe, uključi u imovinu poduzetnika koji prima potporu i ostane povezana s projektom kojem se dodjeljuje potpora najmanje 3 godine,
  • obrtna sredstva, vezana uz predmetno ulaganje (investiciju) do najviše 30% iznosa ukupnog kredita.

 

Financijski uvjeti potpore

Ovom vrstom financiranja za sektor turizma moguće je tražiti kao najmanji iznos kredita 100.000 EUR u kunskoj protu vrijednosti, a najviše 10.000.000 EUR, prema srednjem tečaju HNB-a. Također, za ovaj sektor krediti se odobravaju na rok do 17 godina (uključujući poček do 4 godine) s time da kasnija izmjena roka otplate nije moguća. Kamatna stopa je 0% na dio kredita iz ESIF-a, no kamata za dio kredita iz sredstava poslovne banke (Erste&Steiermärkische Bank d.d, Privredna banka Zagreb d.d. ili Zagrebačka banka d.d) u skladu je s njenom poslovnom odlukom.

 

“Cake” u financiranju na koje treba obratiti dodatnu pažnju

Vjerujemo da će ovo financiranje biti od koristi mnogima koji žele poboljšati smještajne kapacitete koje trenutno nude. Međutim, ako ste pomislili da ćete ova sredstva moći uložiti u nekretninu za daljnju komercijalizaciju na tržištu (prodaja, iznajmljivanje), nažalost ste se prevarili. Također, važno je istaknuti da poduzetnik sam mora osigurati vlastito učešće od najmanje 15% iznosa investicije bez PDV-a, što s obzirom na mogućnosti financiranja iz ovog izvora može biti poprilična svota.

 

Ako se nakon pročitanog članka i dalje vidite kao potencijalni sudionik natječaja, pozivamo vas da se ohrabrite i javite nam se za informativni razgovor. Rado ćemo vam pojasniti i ostale uvjete natječaja te dati poneki vrijedni savjet.

 

 

 

 

 

0 odgovor(a)

Napišite komentar

Želite li se uključiti u raspravu?
Slobodno napišite što mislite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *