Kako do sredstava iz EU fondova?

U razdoblju od 2014. do 2020. godine Republici Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganju iznos od 10,676 milijardi eura. Taj novac nećemo dobiti “na ruke” već se za njega trebamo izboriti putem natječaja gdje pismeno opravdavamo kamo i s kojim ciljem želimo investirati. Kroz EU fondove financiraju se samo projekti koji su u skladu s razvojnim ciljevima Republike Hrvatske, dok su područja koja se mogu financirati kroz EU fondove definirana u programskim dokumentima, tzv. Operativnim programima.

Postupak apliciranja na natječaje može se podijeliti u nekoliko faza: informiranje, prikupljanje dokumentacije i pisanje projekta, apliciranje, provjera projekta, izvedba projekta te pisanje izvještaja i evaluacija. Više o svemu saznajte iz članaka u nastavku.

Što su strateški dokumenti i zašto su potrebni svakoj općini?

Znamo, u Hrvatskoj stvari na više razina baš i nisu posložene. Često krećemo u razne poslove kao muhe bez glava, a kad rezultati ne zadovolje naša očekivanja, tražimo krivca…

Što su programi Unije i gdje možemo pratiti natječaje?

Od 2013. godine naveliko se bruji o Europskim fondovima koji objeručke dočekuju nas Hrvate i nude pozamašna bespovratna sredstva. Naravno, nije baš toliko jednostavno, nije Europa toliko naivna. Potpore naravno postoje i sredstava je moguće dobiti, ali treba igrati po određenim pravilima i imati dobre argumente zašto bi se neka potpora dala baš vama.